Illustration Glödlampa

Vågar ni testa nytt?

Det är sannolikt få som ifrågasätter värdet av nyskapande och innovation. Förmågan att få fram innovationer ses numera som en avgörande framgångsfaktor som dessutom vilar på fakta från både forskning och praktisk tillämpning. Men hur vet man att organisationen verkligen är innovativ? Går det att skapa bättre förutsättningar för att vara innovativ och när är ”det nya” att betrakta som en innovation?

Om just detta handlar Quality Innovation Award, ett enkelt sätt att få en feedback på sin innovationsförmåga och en möjlighet för organisationen och dess medarbetare att stå i rampljuset.

Hur banbrytande är en innovation?

Men vad är då egentligen en innovation och hur nytt eller banbrytande behöver det vara för att premieras i Quality Innovation Award? Räcker det med nytt för branschen, eller talar vi om nytt för marknaden i Sverige eller rentav i hela världen? Svaret är att samtliga dessa varianter av nyhetsgrad mycket väl kan komma ifråga. De som tidigare har deltagit representerar en stor bredd av organisationer och innovationerna har spänt över olika områden så som ny teknik, nya produkter och tjänster och, inte minst, nya sätt att utföra något i en verksamhet.

Den kanske viktigaste parametern är att våga testa sina idéer i praktiken.

Bland de som lyfts fram kan exempelvis nämnas sjukhuset som skapat en à la carte meny för ökad valfrihet och lägre kostnader. Staden som samordnat leveranserna till citykärnan för en bättre och säkrare miljö. Teknikföretaget som tagit fram en solcell med hänsyn till hela produktlivscykeln. Fastighetsbolaget som in-house hjälpt sina hyresgäster i behov till nya jobb. Regionen som etablerat en digital plattform kring psykisk ohälsa för ungdomar och vem kan glömma förskoleteamet som utvecklat mobila förskolor.

Dela med er!

Men den kanske viktigaste parametern, och som uppenbart förenar de som under de senaste tio åren visat prov på innovationsförmåga, är att våga testa sina idéer i praktiken.

Detta är förstås även startpunkten för att vara med i Quality Innovation Award, och merparten av jobbet är dessutom redan gjort, innovationen är på gång eller finns där ju redan.

Sista dag för ansökan är den 27 september.

Vi hoppas att du och din organisation vågar dela med er av vad ni åstadkommit!

Michael Westher

Med vänliga hälsningar

Michael Westher
michael.westher@siq.se
SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *